wrota logo

przestrzen otwarta

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

Bulgarian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Slovak Spanish Ukrainian

 

herb bip

listopad 2018
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

kalendarium

FunduszUE

Szlak Kulinarny "Podkarpackie Smaki"

zajazdStowarzyszenie „Pro Carpathia” wraz z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną jeszcze w tym roku przygotują Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.

To pomysł promujący zwiedzanie już istniejących atrakcji turystycznych regionu, w bliskiej relacji z jego bogatą tradycją kulinarną. Jego zadaniem będzie reklama restauracji, winnic czy też gospodarstw agroturystycznych i ich oferty. Idea szlaku przybliży także historię regionalnych kulinariów, wpłynie na zwiększenie atrakcyjności oferty restauracji w oczach mieszkańców i turystów. 

Bogata i atrakcyjna oferta kulinarna Podkarpackiego, jest jednym z podstawowych warunków zbudowania silnego, markowego produktu turystyki regionalnej. Restauracje stanowią niezwykle ważne ogniwo zintegrowanej oferty miejsca, wpływając silnie na wizerunek konkurencyjnej destynacji biznesowej i turystycznej. 

- Wybierając się na wakacje turysta oczekuje nie tylko doskonałej pogody i wielu urozmaiconych atrakcji u celu w dobrej cenie. Istotne w czasie podróży stają się idealnie dopracowane szczegóły – mówi Jarosław Reczek, dyrektor Departamentu Promocji, Turystyki, Sportu i Współpracy Międzynarodowej UMWP. - O kierunku podróży decyduje więc już nie tylko cena, ale i jakość, różnorodność i autentyczność oferty. Nocleg w nietypowym miejscu, duża dawka adrenaliny, a coraz częściej i cuda na talerzu decydują o tym, czy podróżnik uzna swój urlop za udany – dodaje dyrektor Jarosław Reczek.

karczma pod semaforem BachorzZmieniające się motywy podróżowania, potrzeba niezwykłych, niepowtarzalnych doznań, powodują poszukiwanie nowych form i ofert turystycznych. Odwiedzających interesuje już nie tylko za ile, ale i gdzie i co mogą zjeść. Nie sztuką jest napełnić żołądek byle czym, wyczynem jest spróbować tego, o czym po powrocie można opowiedzieć swoim znajomym. 

- Poznawanie nowych smaków może być również celem samym w sobie. Regionalna, tradycyjna kuchnia to ważny element turystycznych wojaży, część historii naszego województwa. Podróże są też często okazją, aby doświadczyć w kuchni czegoś nowego albo powrócić do smaków, które nas urzekły – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.

Celem stworzenia Szlaku jest zwiększenie atrakcyjności oferty turystycznej województwa podkarpackiego. Służyć temu będzie już działająca strona www.podkarpackiesmaki.pl, jak i przewodnik oraz mapy pozwalające na bezpośrednie dotarcie do poszczególnych elementów szlaku. – Co ważne elementy te zwrócą także uwagę na inne atrakcje w sąsiedztwie samych restauracji, winnic czy też gospodarstw agroturystycznych znajdujących się na szlaku. Będą to muzea, skanseny, zabytkowe świątynie, zamki, pałace czy dwory. Ale także miejsca, gdzie można nauczyć np. lepienia się pierogów z kaszą jaglaną czy też pieczenia całego prosiaka – wylicza Krzysztof Staszewski. 

- Idea włączenia się w tworzenie szlaku leży w gestii samych restauratorów, czy też właścicieli winnic lub gospodarstw agroturystycznych. To oni musza chcieć zgłosić się do nas, a potem poddać procedurze certyfikacji– dodaje Cezary Molski, dyrektor Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Obecnie około 40 lokali gastronomicznych, pensjonatów, dworów i gospodarstw agroturystycznych znalazło się na kulinarnym szlaku "Podkarpackie smaki".



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage